Kacin ubeđen u istorijski dogovor Beograda i Prištine

Извор: Викиновости


29. mart 2013.
Evropska unija -  (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je da je " duboko ubedjen" da će Beograd i Priština postići "istorijski dogovor" koji će biti veliki proboj za ceo region, objavljeno je danas na sajtu turske televizije TRT na bosanskom.

"Ja sam u to duboko ubedjen i radujem se istorijskom dogovoru koji će biti postignut izmedju Beograda i Prištine, jer to nije samo njihov uspeh nego je to veliki proboj za ceo region. I na drugoj strani, to je najjača poruka koja mora da uzdrma i probudi Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju", rekao je Kacin.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine 2. aprila, Kacin je u intervjuu za agenciju Anadolija koji je prenela televizija TRT, podsetio da je "kosovski tim na čelu sa Hašimom Tačijem na dosadašnje pregovore u Briselu dolazio u punom sastavu", a da je "iz Beograda dolazio sam premijer" Ivica Dačić.

"To je jedan deo tog izazova. Drugo je, zapravo, simbolički potez i poruka. Naime, srpska javnost još prati tu raspravu oko zajednice srpskih opština i u svom vidjenju imaju opštine na severu Kosova. Ali, da Srbi u enklavama nisu prekinuli samoizolaciju i stupili u aktivan odnos prema svojoj budućnosti, i na osnovu Ahtisarijevog plana izborili sebi šest novih opština s većinskim srpskim stanovništvom u enklavama, premijeri ne bi imali mnogo toga o čemu bi mogli raspravljati", rekao je Kacin.

Kacin je objasnio da zahvaljujući tim činjenicama, srpska strana sa Kosova učestvuje u dijalogu na kosovskoj strani, dok "srpska strana sa severa ne učestvuje u dijalogu".

"Zato je susret zamenika premijera Slobodana Petrovića s Kosova i Aleksandra Vučića iz Srbije od velike simboličke i istorijske važnosti. Poruka koju bi svako razumeo jeste da Beograd više ne deli Srbe na podobne i manje podobne što se Kosova tiče. To je priznanje da su Srbi koji su uključeni u kosovske institucije deo rešenja, a ne problem", podvukao je Kacin.


Izvor[уреди]