Kacin šokiran odlukom Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. децембар 2010.
KELN/BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u utorak da je šokiran odlukom Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou, u petak 10. decembra u Oslu.

"Nema ni jedne zemlje kandidata (za članstvo u Evropskoj uniji), ili potencijalnog kandidata, koja na takav nacin manifestuje svoju servilnost", rekao je Kacin za Dojče vele. Kacin je ocenio da je Srbija "u svom odnosu prema pitanju ljudskih prava pokazala svoju načelnu politiku".

"Ima vremena za Kabilu, a nema vremena za Oslo i Nobelovu nagradu", rekao je Kacin aludirajući, kako navodi Dojče vele, verovatno na prošlogodisnju posetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića Demokratskoj Republici Kongu i njegov susret s predsednikom te zemlje Lorenom Kabilom.

Izvestilac Evropskog parlamenta kaže da je "to dokaz da o srpskoj spoljnoj politici treba obaviti pravu raspravu, ne samo u Srbiji, nego i u Evropskoj uniji".

Norveški Nobelov komitet u utorak je saopštio da predstavnici 19 zemalja na čelu sa Kinom, među kojima je i Srbija, neće prisustvovati ceremoniji povodom dodeljivanja priznanja za mir kineskom disidentu u petak u Oslu.


Извор[уреди]