Josipović: Važna poseta predsednika Srbije Vukovaru

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. октобар 2010.

ZAGREB, 29. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na Ovčaru, kod Vukovara, izuzetno važan jer politički i psihološki otvara vrata punoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, piše danas Jutarnji list.

U razgovoru za zagrebački dnevnik, Josipović je rekao da Tadićeva poseta Ovčari, gde je u jesen 1991. godine ubijeno nekoliko stotina hrvatskih zarobljenika, omogućava da "bez zadrške" počne rešavanje ozbiljnih problema između dve države.

Na pitanje da li se boji negativnih konotacija zbog insistiranja na tome da se Paulin Dvor, gde su stradali Srbi, uvrsti u program Tadićevog boravka u Hrvatskoj, on je odgovorio da ne vidi razlog za to budući da će on i Tadić najpre obići Ovčaru, najveće stratište iz Domovinskog rata.

"Nema nikoga normalnog na hrvatskoj strani ko ne osuđuje zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti, kakav je i onaj u Paulin Dvoru. I ja ću otići tamo", istakao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da je u Hrvatskoj društvo "dominantno mirotvorno", mada ima onih koji ne podržavaju politiku mirenja i prijateljstva prema Srbiji, ali da je to "izrazita manjina".

Josipović je kazao da može da razume one koji su stradali, iako i velika većina stradalnika ne mrzi i želi pomirenje.

"Ali, ne razumem političare koji nisu za pomirenje. Objektivno, bez obzira što se silno busaju u svoja hrvatska prsa, rade protiv interesa Hrvatske. Tačno je, Tadić jeste davao neoprezne izjave, često i modifikovane i ojačane u medijima, ali znam da iskreno želi pomirenje i da je spreman učiniti najbolje na tome putu", rekao je predsednik Hrvatske.

On je takođe istakao da je za dalje unapređenje odnosa nužan i korektan odnos prema teškoj istoriji, dodavši da danas vlast, nevladine organizacije i širok krug pojedinaca iz Hrvatske i Srbije žele pomirenje i intenzivno rade na njemu.

Na pitanju da li je napredak u procesu evrointegracija Srbije, bez hapšenja Ratka Mladića, poruka da kriterijumi za sve države Balkana nisu isti, Josipović je odgovorio da je siguran da je ispunjavanje svih međunarodnih obaveza uslov i za Srbiju i za sve druge države koje žele u Evropu.

"Srbija je svesna da na kraju, bez spremnosti na sprovođenje međunarodne pravde, bez ispravnog odnosa prema zločinu, nema evropske budućnosti", naglasio je hrvatski predsednik.


Извор[уреди]