Josipović: Milošević glavni krivac za sve zločine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. мај 2010.

Zagreb / Hrvatska (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u četvrtak u Šibeniku da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije „Slobodan Milošević glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije“.

Josipović je to rekao povodom izjave šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića na sastanku Jadransko-jonske inicijative juče u Ankoni da je Srbija „ohrabrena što je (Josipović) u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod (predsednikom Franjom Tudjmanom izazvala ljudske patnje i podele“ u BiH.

Josipović je novinarima rekao da u govoru u parlamentu BiH nije pominjao osobe nego je upozorio da su „politike pogrešile u BiH“.

On je rekao da ta njegova izjava „nije bila merenje krivice, već podsticaj da se prestane nadmetati u prošlosti“. Treba se, dodao je, „nadmetati u sadašnjosti i u budućnosti ko će više da doprinese miru i posebno ustrojstvu BiH kao funkcionalne države jednakopravnih naroda“.

Josipović je naveo da je njegova politika "poziv svim vladama u regionu da se manje nadmeću u prošlosti već da rešavaju probleme ljudi".


Извор[уреди]