Još traju pregovori, stanje na prelazima stabilno

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

26. јул 2011.
Јариње-  (Beta) - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je u utorak okupljenim Srbima na prelazu Jarinje da još traju progovori o rešavanju situacije nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Stefanović je okupljenima kazao da je komandant KFORa Erhard Biler otišao u Kosovsku Mitrovicu na ponovni razgovor sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Srpski zvaničnici traže da na prelazima ka Srbiji rade carinici Euleksa i Srbi pripadnici kosovske policije kao što je to bio slučaj do ponedeljka uveče, kada su kosovski specijalci pokušali da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak. Stefanović je dodao da predstavnici Vlade Srbije pokušavaju da reše situaciju na „najbolji način“.

Oko 16.45 građani su blokirali izlaz sa punkta Jarinje prema Leposaviću. U blokadu su dovezli bager, vatrogasno vozilo i stotinak putničkih vozila.

Kada je Stefanović govorio na Jarinju je bilo stotinak ljudi, a taj broj se brzo menja jer stalno pristižu novi meštani iz Leposavića. Na prelazu su takođe i zvaničnici iz Beograda, predstavnici Euleksa i KFORa, specijalne jedinice KFORa. Iako je Priština ranije tvrdila da su na Jarinju i kosovski specijalci, njih reporter agencije Beta nije video.

Kod prelaza Brnjak oko 15 sati izbio je oružani sukob kosovskih specijalaca i lokalnih Srba. Za sada se ne zna tačan broj povređenih, ali se pretpostavlja da ih ima na obe strane. Prištinski mediji su javili da je jedan policajac ranjen u glavu i da mu je život ugrožen.

šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović kazao je za TVB92 da je situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak stabilna i da sada nema nikakvih incidenata.

Извор[уреди]