Jevtušenko poklonio kuću državi Rusiji

Извор: Викиновости

17. јул 2010.
PEREDELKINO, 17. jula 2010. (Beta-AP) - Jedan od najvećih živih ruskih pesnika, Jevgenij Jevtušenko, poklonio je državi kao muzej svoju kuću zajedno s velikom zbirkom umetničkih dela.

Dvospratni muzej u koloniji pisaca Peredelkino, u blizini Moskve, pridružiće se tako kućama muzejima među kojima su i domovi Borisa Pasternaka i Bulata Okudžave. U Jevtušenkovoj kući se nalaze i slike Marka Šagala, Huana Miroa, Pabla Pikasa i Žorža Braka.

Jevtušenko, koji je u subotu na ceremoniji otvorio muzej, postao je poznat tokom "otopljavanja" kulturne politike u Sovjetskom Savezu u vreme Nikite Hruščova, krajem pedesetih i početkom šesdesetih godina prošlog veka.

Na vrhuncu slave Jevtušenko je čitao svoje radove i na prepunim stadionima. Pesme je čitao i 1972. godine u njujorškom Medison skver gardenu, kao i pred 200.000 ljudi 1991. godine koji su došli da ga slušaju tokom neuspelog državnog udara u Rusiji.

"Odrastao sam tokom Hladnog rata, sada je vreme za Hladan mir", rekao je Jevtušenko izražavajući nadu u bolju budućnost.

Muzej će za javnost biti otvoren sledeće nedelje. Pored stalne izložbe, u njoj će biti predstavljeni radovi savremenih ruskih umetnika.


Извор[уреди]