Jeremić predložio poteze koji bi ubrzali put Srbije u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. novembar 2008.
Berlin/ Nemačka (Beta) - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić u petak je u Berlinu oštro kritikovao politiku stalnog pooštravanja kriterijuma za prijem Srbije u EU i predložio tri poteza koja bi omogućila da 2009. postane za Srbiju godina evropskih dostignuća.

Jeremić je održao govor na Humbolt univerzitetu u Berlinu o evropskoj integraciji Srbije. Ministar je istakao utisak koji preovlađuje, kako je rekao, i u srpskoj javnosti, da Srbija ima tretman drugačiji od drugih zemalja zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU i da se na nju primenjuju drugačiji standardi.

Jeremić je naglasio da Srbija nikada u istoriji nije imala vlast koja bi bila više evropski opredeljena nego što je ova u vreme predsednika Borisa Tadića, kao i da nikada nije bila više u stanju da ostvari svoj cilj približavanja EU.

Samo u slučaju Srbije je definicija pune saradnje s Hagom s vremenom postajala sve oštrija. Ona je redefinisana tako da sada znači izručenje (bivšeg vojnog lidera RS Ratka) Mladića čak i ako je očito da Srbija čini sve da ga izruči Hagu, rekao je Jeremić.

Извор[уреди]