Jeremić pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da razmisle

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. mart 2008.
Женева-  (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da preispitaju tu odluku, a one koje još nisu da to i ne čine.

U obraćanju Stalnom savetu UN za ljudska prava u Ženevi, Jeremić je pohvalio UN zbog "opiranja pritisku glasne manjine zemalja da upravu nad južnom srpskom pokrajinom prepuste nelegitimnoj misiji EU, kršeći rezoluciju SB UN 1244" i izrazio nadu da će tako i nastaviti.

Šef srpske diplomatije je ponovio da Srbija nikada neće priznati "pokušaje vlasti u Prištini da se jednostrano odvoje od Srbije" i da će "upotrebiti sva diplomatska i politička sredstva koja su joj na raspolaganju da omete, spreči i konačno poništi jednostrano nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti svoje južne pokrajine".

Šef srpske diplomatije je kazao da je "jednostrano, nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova duboko pogodilo Srbiju" jer je Kosovo "suštinska veza" između njene nacionalne prošlosti i evropske budućnsoti.

Извор[уреди]