Jeremić pozvao EU da odmrzne sporazum sa Srbijom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da omogući odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom do kraja godine.

"Hajde da se otarasimo dodatnog uslovljavanja i da odmrznemo prelazni trgovinski sporazum do kraja ove godine, da 2009. stavimo Srbiju na 'belu šengensku listu' i da to postane godina kada ćemo dobiti zvaničan status kandidata", rekao je Jeremić na skupu Srbija i EU - jačanje evropske perspektive" u beogradskom Sava centru.

Šef srpske diplomatije pozvao je EU da pomogne Srbiji na putu ka članstvu u toj organizaciji, istakavši da Srbija u svojoj istoriji "nije imala vladu koja je bila više proevropska od sadašnje".

Jeremić je ukazao da Srbija u procesu pridruživanja EU nema jednak tretman kao ostale države i pozvao na prekidanje takve prakse. "Vreme je da se kaže što je dosta - dosta je. Srbija se zaista suočava sa jedinstvenim izazovima i, verujte mi, mi smo u potpunosti toga svesni. Ali, izgleda da pojedine zemlje umesto da nam pomognu da ih prevaziđemo stavljaju pred nas nove prepreke" rekao je Jeremić.

Извор[уреди]