Jeremić ponovo zatražio međunarodnu istragu o organima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. март 2011.

Ženeva / Švajcarska (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je u utorak kredibilnu međunarodnu istragu o trgovini organima kosovskih Srba i odgovarajuću zaštitu svedoka koji mogu da doprinesu rasvetljavanju tog slučaja.

Jeremić je na 16. zasedanju Saveta za ljudska prava UN u Ženevi podsetio da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila nedavno izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu u kojem se navodi da je Drenička grupa OVK umešana u taj zločin.

„U izveštaju se eksplicitno navodi Hašim Tači, 'premijer' Kosova, kao vođa grupe. Takođe se navodi da je Džavit Haliti, aktuelni 'zamenik predsednika skupštine', ključna ličnost organizovanog kriminala na Kosovu, a savetnik Hašima Tačija Šaip Muja kao jedan od glavnih saučesnika u trgovini organa“, rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije naveo je da misija Euleksa može imati značajnu ulogu u istrazi, ali da je mandat te misije jasno definisan i da može delovati samo unutar Kosova, ne i van te teritorije. Jeremić je naglasio da je zbog toga važno da istraga bude sprovedena pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, Jeremić je podsetio da je formirano 19 saveta nacionalnih manjina izabranih na direktnim izborima 2010. godine. On je dodao da će nacionalno zakonodavstvo uskoro biti harmonizovano sa postojećim međunarodnim konvencijama i protokolima.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg