Jeremić istakao značaj pomirenja i dijaloga

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. мај 2010.
RIO DE ŽANEIRO, 29. maja 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u subotu u Rio de Žaneiru na Forumu alijnse civilizacija da Srbija veruje da je pomirenje jedini način da se prekine začaran krug mržnje i nasilja u jugoistočnoj Evropi.

"Da bi bio zaista kompletan put do pomirenja u jugoistočnoj Evropi, on mora takođe da prođe kroz južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju", rekao je Jeremić i istakao da je to postalo teže posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine.

Šef srpske diplomatije je, prema govoru dostavljenom medijima, na trećem zasedanju Foruma izrazio zahvalnost velikom broju zemalja, čiji se predstavnici nalaze na skupu u Riju, koje nisu priznale Kosovo. Jeremić je podsetio da je Srbija "uzdržanošću i odgovornošću reagovala na pokušaj nasilne podele svoje teritorije", mirnim putem kroz zakon i diplomatiju.

On je podsetio da se predsednik Srbije Boris Tadić izvinio za sva nedela prethodnog režima u građanskim ratovima u bivšoj Jugoslaviji i otišao u Srebrenicu na 10. godišnjicu masakra koji se tamo dogodio, kao i to da je Skupština Srbije u martu usvojila deklaraciju o Srebrenici u kojoj se izvinjava porodicama žrtava.


Извор[уреди]