Пређи на садржај

Jeremić: Srbija će tužiti Hrvatsku za zločine u Oluji

Извор: Викиновости


18. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Srbija će tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde za zločine počinjene u operaciji Oluja 1995. godine, izjavio je večeras ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Na moju veliku žalost, Hrvatska nije na adekvatan način odgovorila na ruku pomirenja koju je Srbije u više navrata pružala i našim naporima da ostavimo prošlost iza sebe i da se okrenemo evropskoj budućnosti", izjavio je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić je, povodom odluke Međunarodnog suda pravde da se proglasi nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid počinjen nad nesrbima 1991-95. godine, naveo da je Hrvatska odbijala da se suoči sa činjenicom da je 250.000 Srba proterano iz domova u Hrvatskoj, ali da će to ovog puta morati da učini pred Međunarodnim sudom pravde.

"Hrvatski zvaničnici, koliko čujem, pozivaju na to da treba da se utvrdi istina. Slažemo se, neka se utvrdi istina i neka se ova stvar stavi na sud istorije i na sud pravde i zbog toga ćemo im pružiti priliku da odgovore na tužbu Srbije za ratne zločine za etničko čišćenje počinjenje na teritoriji Hrvatske 1995. godine", naglasio je Jeremić.

Извор[уреди]