Jeremić: Rezolucijom u UN želimo da se pokrenu pregovori

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

24. јул 2010.
BEOGRAD, 24. jula 2010. (Beta) - Srbija ne želi zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji već nastoji da rezolucijom u Generalnoj skupštini UN pokrene nove pregovore, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Naš cilj je da usvajanje rezolucije otvori put ka novim pregovorima. Mi ne želimo zamrznuti konflikt na Kosovu, niti da na bilo koji način otežamo i onako složenu situaciju u regionu. Što jasniji bude zaključak Generalne skupštine, to će biti veće šanse da se ovaj proces okonča uspehom", rekao je Jeremić u intervjuu za Večernje Novosti od nedelje.

"Imamo jasno određene crvene linije preko kojih ne smemo preći. Ne možemo dati čak ni posrednu saglasnost pokušaju kosovskih Albanaca da se jednostrano otcepe od Srbije. To u tekstu rezolucije mora biti kristalno jasno", rekao je Jeremić.

Na pitanje o odnosima sa Evropskom unijom i kandidaturi Srbije za članstvo u EU, Jeremić je rekao da "postoje daleko ozbiljnije prepreke na putu proširenja EU na Balkan nego što su razlike između Beograda i jednog broja država članica Unije oko Kosova i Metohije".

"One (prepreke) ne bi bile uklonjene čak ni kada bismo mi promenili našu principijelnu politiku. S obzirom na to da članstvo u EU ostaje strateški prioritet naše zemlje, svakako ćemo učiniti sve sto je u domenu mogućeg da ne dođe do dodatnog komplikovanja naših odnosa", rekao je Jeremić, uz napomenu da Srbija "to ne može raditi baš po svaku cenu".


Извор[уреди]