Jeremić: Ne pregovaramo o povlačenju rezolucije

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. септембар 2010.
BEOGRAD, 5. septembra 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u nedelju da Srbija ne planira da povuče rezoluciju koju je podnela Generalnoj skupštini UN, ali da "rezolucija nije cilj, nego sredstvo" za ostvarivanje ciljeva Srbije.

"Mi ne planiranmo da povučemo našu rezoluciju. Međutim, vode se intenzivni razgovori i pregovori sa svim međunarodnim činiocima, uključujući i one iz EU. Ako bude postignut dogovor, onda može biti sproveden bez povlačenja rezolucije", rekao je Jeremić televiziji B 92.

Ministar spoljnih poslova je istakao da rezolucija nije cilj, nego sredstvo za postizanje cilja i da Srbija 9. septembra na sednici Generalne skupštine UN želi da postigne okonočanje procesa pred Međunarodnim sudom pravde i da zaključak bude takav da omogući nastavak napora da se Srbija odupre jednostranom uspostavljanju kosovske državnosti.

"Drugi cilj je otvaranje puta novim pregovorima koji će dovesti do kompromisnog rešenja za Kosovo. Treće, želimo da uspostavimo regionalni mir i stabilnost otklanjajući opasnost od uspostavljanja presedana, a to je da se jednostranim aktima mogu stvarati nove države, i pod četiri, da ne ulazimo u sukob i konfrontaciju sa zemljama sa kojima sutra želimo da budemo partneri u EU", rekao je Jeremić.

On je ponovio da je su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU i odbrana svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da su ti ciljevi podjednako važni.


Извор[уреди]