Jeremić: Ne dolazi u obzir nikakva trgovina

Извор: Викиновости


14. decembar 2007.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Beogradu da ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina teritorijom Srbije radi njenog ulaska u EU.

"Ova Vlada Srbije naprosto ne vidi pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije i pitanja budućnosti Srbije u EU kao stvari u istoj ravni koje mogu da budu kompenzirane jedna drugom, odnosno ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina našom teritorijom, da bude parametar što se tiče našeg evropskog put", rekao je Jeremić novinarima nakon susreta sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.

Upitan da li to znači negativan odgovor na takvu ponudu EU, Jeremić je rekao da je to "nepristojna ponuda" i "toliko besmislena da je niko nije uputio" već da postoje takve insinuacije u medijima.

Lajčak je rekao da ne postoji nikakva mehanička povezanost između BiH i kosovskog pitanja."BiH ima svoje svoje izazove i odgovori na te izazove nalaze se u rukama političara u BiH. Kosovo je deo regiona i sve što se dešava u regionu ima i širi uticaj u smislu stvaranja regionalne atmosfere i neke poruke šireg značaja", rekao je on.

Извор[уреди]