Пређи на садржај

Jeremić:DS i G17 plus zahtevaće od Kostunice sednicu vlade

Извор: Викиновости


5. februar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras da će ministri iz Demokratske stranke (DS) i iz G17 plus zahtevati od premijera Vojislava Koštunice da hitno sazove sednicu Vlade Srbije.

Ministri iz DS i G17 plus tražiće da se "na sednici raspravlja o svim aktuelnim pitanjima uključujući i potpisivanje Političkog sporazuma sa EU kao i zahtev određenog broja poslanika Skupštine Srbije da se održi skupštinska sednica na tu temu", rekao je Jeremić Beti nakon neuspelog pokušaja da se održi sednica vladinog Odbora za spoljnu politiku.

On je kazao da sednica tog odbora ni večeras nije održana jer se nisu pojavili ministri iz Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić i Aleksandar Popović, kao ni administrativne službe Vlade Srbije.

"Na zakazanu sednicu koja je trebalo da bude održana veceras u 20 časova došla je većina članova odbora, odnosno ministri iz DS-a i G17 plus, ali nije bilo ministara iz DSS-a kao ni ljudi iz stručne službe vlade bez kojih je nemoguće održati sednicu", rekao je Jeremić.

Na taj način, dodao je on, "praktično je paralisan rad Vlade".

"Nalazimo se u izuzetno ozbiljnoj situaciji, rad Vlade Srbije je praktično paralisan. Nismo bili u mogućnosti da donesemo ne samo odluku vezanu za Politički sporazum sa Evropskom unijom, nego i čitav niz drugih odluka vezanih za spoljnopolitički rad Vlade. Od najvišeg je značaja da se ova situacija razreši da bi Vlada mogla da nastavi da funkcioniše i rešava životne probleme građana", kazao je on.

Kako je naveo, "Srbija se u ovom trenutku nalazi pred velikim izazovima i od kritične je važnosti da se očuva stabilnost demokratskih institucija i državno jedinstvo po najvažnijim pitanjima".

"Ovde pre svega mislim na borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i nastavak evropskih integracija. Građani Srbije su se po tom pitanju izjasnili".

"Mi moramo da očuvamo jaku i stabilnu Srbiju koja svim političkim, pravnim i diplomatskim sredstvima brani svoj ustavni poredak, teritorijalnu celovitost i nastavlja, po iskazanoj volji građana, put ka punopravnom članstvu u EU", dodao je Jermić.

Sednica Odbora za inostrane poslove Vlade Srbije prekinuta je danas rano posle podne jer ministri iz DS i Demokratske stranke Srbije DSS nisu postigli dogovor o političkom sporazumu koji je Evropska unija ponudila Srbiji.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić (DSS) napustio je sednicu nakon što su članovi tog vladinog odbora iz DS izglasali da se na dnevni red stavi usaglašavanje teksta političkog sporazuma.

Sednicu je nastavio da vodi ministar za spoljne poslove Vuk Jeremić, ali je morao da je prekine zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje.

Извор

[уреди]