Jedino dijalog uklanja krizu na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


31. јул 2011.
Брисел-  (Beta) - Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper stiže idućih dana na razgovore sa srpskim vlastima i vlastima kosovskih Albanaca s odlučnom porukom da je nastavak dijaloga jedini način da se otklone uzroci sadašnjeg zaoštrenog stanja na Kosovu.

To su agenciji Beta rekli izvori u EU u Briselu, koji su istakli da je Evropska unija rešena da celu tu krizu vrati u „evropske okvire“ procesa stabilizacije i pridruživanje, čiji je važan deo upravo poremećeni dijalog Beograd-Priština.

„Pružalac dobrih usluga“ u dijalogu Kuper smatrao je da je na „dohvat ruke nagodba“ oko slobodnog prometa robe i kada je srpska strana „zategla pitanje“ ne možda samog carinskog pečata, već predloga Prištine da prateći carinski dokumenti nose oznake samostalnog Kosova, primetili su izvori u Briselu.

Tako da su, dodali su, potonji embargo Prištine na uvoz iz Srbije, dodatne carine na robu BiH, a posebno upućivanje specijalne policije na carinske prelaze i paljevina jednog od njih u suštini potpuno bezrazložni potezi.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Beti je prenela da je „stav Unije potpuno jasan, a to je da se samo ponovnim sedanjem za sto dijaloga mogu rešiti sporna pitanja koja su izazvala sadašnju eskalaciju na Kosovu“. Ona nije mogla da kaže da li će već u ponedeljak Kuper stići u Beograd, a potom otići i u Prištinu.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg