Ježevi vraćeni u divljinu posle dijete

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ejko b1.jpg

8. april 2010.


London / Velika Britanija (Beta) Četrnaest ježeva koji su se ugojili toliko da nisu mogli da se smotaju u klupko i tako zaštite od grabljivaca, vraćeni su u divljinu posle dvomesečne dijete.

Životinje su na strogu dijetu stavljene u februaru, pošto su tokom hladnog talasa previše uživali u hrani za mačke u Centru za zaštitu divljih životinja u Fajfu u Škotskoj. Ježevi, koji zimi žive od sopstvenih rezervi masti, postali su toliki da nisu mogli da se smotaju u klupko.

Upravnik centra Kolin Snedon kazao je da životinje u centru nisu morale da se oslanjaju na zalihe masti. „Mast im je potrebna za hibernaciju, ali kada je imaju previše onda ne mogu da se smotaju u klupko, zbog čega su u velikoj opasnosti od predatora kakvi su jazavci i lisice“, kazao je Snedon. „Problem je bio u tome što su zbog hladnoće duži period morali da budu unutra, a ako ih držimo u zatvorenom prostoru ostaju relativno topli i nisu u hibernaciji, pa je jelo jedino čime se bave“, dodao je on. Četrnaest ježeva pripada grupi od 70 ježeva koji su sklonjeni od hladnoće tokom oštre zime.


Извор[уреди]