Jandroković: Nikako ne želimo da kvarimo odnose sa Srbijom

Извор: Викиновости


20. mart 2008.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) - Hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković izjavio je u intervjuu agenciji Beta da odluka hrvatske vlade o priznanju nezavisnosti Kosova ni na koji način nije usmerena protiv Srbije.

"Nezavisnost Kosova je politicka realnost i rezultat svega onoga što se događalo na ovim prostorima u proteklih nekoliko decenija. Hrvatska je tu realnost prepoznala i zbog toga je priznala Kosovo, ali ni na koji način ne želimo da kvarimo odnose sa Srbijom" rekao je ministar Jandroković.

U razgovoru sa dopisnicom Bete iz Zagreba Sandom Carić, Jandroković je naglasio da su dobri odnosi sa svim susedima, a posebno sa Srbijom, uz ulazak u Evropsku uniju i NATO, najvažniji politički cilj Hrvatske.

"U tom kontekstu odnose sa Srbijom smatramo izuzetno važnim, držimo ih gotovo ključnima za stabilnost ovog dela Evrope. Iz tog razloga Hrvatska želi sa Srbijom da nastavi politiku dobrosusedstva, prijateljstva i saradnje na svim područjima zajedničkog interesa" rekao je hrvatski ministar.

Jandroković je takođe kazao da Hrvatska razume težinu situacije u kojoj se Srbija nalazi, kao i osećaje srpskog naroda u ovom trenutku, ali je izrazio nadu da će ipak prevladati razum, te da i sa srpske strane postoji svest, ali i interes o važnosti održavanja i razvijanja dobrih odnosa među državama.

Извор[уреди]