Jafa keks povučen i sa tržišta u Crnoj Gori

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. фебруар 2011.
PODGORICA , 24. februara 2011. (Beta-Ecotopia) - Crnogorsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u četvrtak da je i sa tržista u Crnoj Gori povučen Jafa keks koji se proizvodi u Crvenki, a čiji upotrebni rok ističe 26. februara.

Keks je prethodno povučen sa slovenačkog tržista zbog prisustva fotoinicijatora benzofenona i metilbenzofenova u kartonskoj ambalaži. Reč je, kako je saopšteno, o supstancama koje se koriste u mastilu za štampanje na površini kutija i koje mogu dospeti u sam proizvod, što može biti štetno za potrošace.

Srpska konditorska kompanija Jafa ranije istog dana je saopštila da je ambalaža u koju pakuje proizvode zdravstveno bezbedna i da su procesi proizvodnje i pakovanja regulisani najstrožim standardima. Jafa apsolutno garantuje za kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih proizvoda, jer su procesi kontrole po najstrožijim standardima Evropske unije, rekla je direktorka operacija te kompanije Jelena Jurić.

Srpska kompanija je dodala da su na slovenačkom tržištu podeljena mišljenja o dozvoljenosti korišćenja UV laka na spoljnoj ambalaži proizvoda i da je zbog toga Jafa od oktobra 2010. godine prešla na korišćenje vodenog laka na sekundarnoj ambalaži.


Извор[уреди]