Izvestan porast proizvodnje i izvoza u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. април 2010.
BRISEL, 22. aprila 2010. (Beta) - Evropska komisija je ocenila da je u Srbiji došlo do izvesnog porasta industrijske proizvodnje i izvoza, uz smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, ali je zaključila da je u zemlji i dalje teška ekonomska situacija.

U ekonomsko-finansijskom izveštaju Komisije u Briselu za prvo tromesečje ove godine, u koji je agencija Beta imala uvida, navodi se da je početkom ove godine inflacija svedena na šest odsto godišnje, dok je budžetski deficit procenjen na 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je došlo do izvesnog smanjenja rashoda države.

Srpski javni dug je u februaru ove godine iznosio 10,1 milijardi evra, a krajem decembra 2009. bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 31,3 odsto BDP-a. Vlada u Beogradu je zbog budžetskog manjka bila primorana da se zadužuje na domaćem i tržištu i iz stranih izvora. Izvesno smanjenje budžetskih prihoda početkom ove godine se može pokazati "kao izazov", smatra Evropska komisija i dodaje da je krajem prošle godine donekle bio veći priliv kapitala, uz prethodni veliki pad direktnih stranih investicija u prošloj i 2008. godini.

Ipak, u januaru 2010. su direktne strane investicije dostigle 123 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom mesecu 2008, a rezerve srpske centralne banke su u 2009. porasle u odnosu na prethodnu godinu. Međunarodni monetarni fond (MMF) u martu je dao povoljnu ocenu o rezultatima Srbije u sprovođenju ekonomskog programa u sklopu stend-baj aranžmana s MMF-om o raspoloživoj podršci Beogradu od ukupno dve milijarde i 970 miliona evra.


Извор[уреди]