Izveštaj Saveta o privatizaciji zemljišta

Извор: Викиновости


19. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Privatizacijom poljoprivrednih preduzeća i kombinata nije zakonito rešen status poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o državnom i zadružnom zemljištu u postupku privatizacije.

Izveštaj, objavljen u ponedeljak, dostavljen je Vladi Srbije 6. novembra 2012. godine.

Savet navodi da su mnoga preduzeća privatizovana bez prethodno rešenog pitanja svojine nad zemljištem.

U izveštaju Saveta istaknuto je da je propusta bilo u samom procesu privatizacije, zato što je Agencija za privatizaciju vršila promet zemljišta, iako za to nije bila nadležna, pošto je, u skladu sa važećim zakonima, poljoprivredno zemljište u javnoj svojini van prometa.

Kako se navodi, Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede dužna je da pribavi podatke o promenama katastarskog stanja na zemljištu nakon privatizacije, o promenama vlasnika na državnoj i zadružnoj svojini, kao i da utvrdi da li su vršene uknjižbe prava svojine na kupce društvenog kapitala na osnovu ugovora o privatizaciji.

Savet smatra da je Agencija za privatizaciju dužna da pruži dokaz o tome na osnovu kojih ovlašćenja je otuđila državno i zadružno zemljište.

Izvor[уреди]