Izručenje Davidovića do kraja aprila

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

15. април 2010.
BERLIN, 15. aprila 2010. (Beta) - Nemačke vlasti računaju da će vođa srpske neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović do kraja aprila biti izručen pravosudnim vlastima Srbije.

Kako je u četvrtak dopisnici Bete saopštio za ovaj slučaj nadležni viši državni tužilac u tužilaštvu u Minhenu, Alfons Obermajer, do samog izručenja ne predstoje dalje odluke nemačkih pravosudnih organa.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Davidović odgodi izručenje, tužilac Obermajer je rekao da je "na osnovu iskustva sa sličnim slučajevima poznato da uhapšeni uvek pokušavaju da odlože izručenje u zemlju porekla, na primer nastojeći da budu proglašni nesposobnima za izdržavanje zatvorske kazne".

Nepredvidivo je, kako je istakao naš sagovornik, da li će uhapšeni Davidović pokušati da iskoristi neku od mogućnosti za odlaganje izručenja. Uprkos tome, tužilac je naglasio "s obzirom na sadašnje stanje stvari računa da će Davidović nerednih dana, najkasnije do kraja aprila biti predat srpskim vlastima".

Izručenje će uslediti vazdušnim putem, a nemačke vlasti, zbog bezbednosnih razloga, neće saopštiti tačan datum i vreme. Za konačno saopštenje o sprovedenom hapšenju za to će nadležne biti vlasti u Srbiji.


Извор[уреди]