Izmenjeni zakoni o vojsci i o odbrani

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. октобар 2009.
Beograd-  (Beta) Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak izmene i dopune zakona o Vojsci Srbije i o odbrani koje utvrđuju formiranje Unutrašnje kontrole rada Vojne policije, proširuju pojedina ovlašćenja ministra odbrane i detaljnije definišu starosnu granicu za rad u oružanim snagama.

Kandidati za profesionalne vojnike neće moći da budu stariji od 30 godina, granica za prijem podoficira na određeno vreme biće 35 godina, odnosno 40 godina ukoliko se radi o prijemu oficira na određeno vreme.

Ministru odbrane se dozvoljava da, izuzetno i zbog potrebe službe, u svojstvu podoficira na određeno vreme primi i osobu koja nije starija od 45 godina, odnosno u svojstvu oficira na određeno vreme osobu koja nije starija od 50 godina.

Izmenama zakona utvrđuje se formiranje posebne organizacione jedinice u sastavu Uprave Vojne policije koja će se baviti unutrašnjom kontrolom zakonitosti primene policijskih ovlašćenja. Izmenama Zakona o odbrani precizirano je da Vlada donosi smernice za izradu planova odbrane i propisuje uputstvo o metodologiji za izradu planova odbrane, na osnovu predloga ministra odbrane.


Извор[уреди]