Izložba posvećena Kješlovskom na Kustendorfu

Извор: Викиновости


16. januar 2013.
Mokra Gora (Užice)/ Srbija (Beta) Program filmskog i muzičkog festivala Kustendorf počeo je u sredu na Mokroj Gori projekcijom filma "Kinoamater" Kšištofa Kješlovskog i izložbom posvećenom slavnom poljskom reditelju, koja je do sada obišla više od 90 gradova sveta.

Biografska, retrospektivna izložba pod nazivom "Kšištof Kješlovski, znaci i sećanje" organizovana je u čast velikana poljske i svetske kinematografije u saradnji sa Filmskim muzejem iz Lodja.

Kustos Filmskog muzeja iz Lodja Pjotr Kuleša (Piotr Kulesza) rekao je novinarima da izložba prvi put gostuje u Srbiji i da su poljski mediji izvestili o tome da će postavka biti prikazana na Filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf, jer je to važno mesto.

"Izložba je počela da se priprema 2006. godine, ali je Muzej u Lodju već posedovao mnogo materijala o Kješlovskom. Kolekcija se prikuplja godinama i taj proces još traje, jer se predmeti i dalje prikupljaju širom sveta", rekao je Kuleša.

Prema njegovim rečima, izložba širom sveta izaziva veliko interesovanje, što pokazuje da su Kješlovski i njegov rad i dalje veoma popularni, a najvažnije je to što izložbu žele da vide mladi.


Izvor[уреди]