Izložba posvećena Desanki Maksimović u Brankovini

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. октобар 2011.
Бранковина-  (Beta) - U Brankovini, u školi u kojoj je učila i živela pesnikinja Desanka Maksimović, u četvrtak će biti otvorena nova, stalna postavka Narodnog muzeja iz Valjeva posvećena toj cenjenoj srpskoj umetinici.

Na postavci "O Desanki, perom i slikom", u ambijentalnoj rekonstrukciji radnog prostora pesnikinje, posetioci će moći da pogledaju lične predmete iz njenog života, kao i da saznaju više o njenom životu i radu sa informativnog panoa, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Posetioci će moći da upoznaju radni prostor pesnikinje, koja je radije pisala na krilu, u krevetu, nego za radnim stolom, a zatim pesme prenosila na pisaću mašinu, koja će takođe biti izložena", kazala je autorka postavke Dragana Lazarević Ilić.

Prema njenim rečima, Narodni muzej u Valjevu izložiće memorijalnu zbirku predmeta koje su mu Desanka i članovi njene porodice poklonili, kao i fond fotografija koje je izradio fotograf Dragiša Medenica koji ju je pratio gotovo 30 godina.

"Posetioci će moći da vide originalne rukopise, pesme u stvaranju, kao i nagrade i ordene koje je Desanka dobila, poput ordena Svetog Save, koji joj je uručen 1925. godine", istakla je Lazarević Ilićeva.

Ona je dodala da je prva postavka o Desanki Maksimović, "Zavičaj pesniku", u toj školi otvorena 1985. godine, za njenog života.

Извор[уреди]