Izložba pljoski u Pirotu

Извор: Викиновости


11. avgust 2012.
Pirot/ Srbija (Beta) U galeriji muzeja Ponišavlja u Pirotu u subotu uveče je otvorena izložba pljoski iz zbirke muzeja pod nazivom „Nazdravi“.

Na izložbi je 74 grnčarskih predmeta koji su nekada imali upotrebnu, a sada samo estetsku vrednost.

Autor izložbe kustos Muzeja etnolog Saška Velkova je rekla na otvaranju izložbe da je Pirot u drugoj polovini 19. veka bio glavni grnčarski centar u Srbiji i da je u tom periodu u samom gradu bilo 40 grnčarskih radionica.

„U periodu od oslobođenja od Turaka do Prvog svetskog rata bilo je registrovano 125 grnčara. Jedan vek kasnije, od kolevke grnčarstva, danas u samom gradu ne postoji nijedna grnčarska radionica koja se bavi proizvodnjom predmeta na tradicionalnom grnčarskom točku. Tu tradiciju održava još samo nekoliko grnčara koji rade u selima Poljska Ržana, Ponor Mali i Veliki Suvodol“, rekla je Velkova.

Od 560 predmeta koje ima muzej u svojoj zbirci, na izložbi su 74, a među njima je i jedna pljoska iz polovine 19. veka.

„Na izložbi su pljoske, čuture, buklije, đevrek pljoske i burencad. Svi ovi predmeti su jedinstveni, imaju svoju priču i ne postoje dva ista predmeta. To su sada ukrasni predmeti, a nekada su oni imali upotrebnu vrednost. Na izložbi su prikazani sudovi za rakiju po čemu su pirotski grnčari bili poznati u Srbiji“, rekla je Velkova.

Izvor[уреди]