Izložba o Banjičkom logoru u Čačku

Извор: Викиновости


8. август 2011.
Београд-  (Beta) - Izložba Istorijskog arhiva Beograda „Logor Banjica - Logoraši“ gostovaće od 10. avgusta do 1. septembra u Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Izložba čiji su organizatori Istorijski arhiv Beograda i Međuopštinski istorijski arhiv Čačka koncipirana je u tri segmenta i sastoji se od knjiga, fotografija i dokumenata.

U prvoj celini predstavljeni su izgled i delatnost Logora Banjica, drugi deo prikazuje nemačku okupacionu i srpsku kolaboracionističku vlast, kao i logorsku upravu, dok su u trećem delu izložbe predstavljeni logoraši, streljanja, ekshumacija, identifikacija i sahrana žrtava, saopšteno je iz Istorijskog arhiva Beograda.

U centralnom delu postavke izdvojena je tragična sudbina doktorke Rahele Levi Mićić i njene četvorogodišnje ćerke Vere, koje su u logor dovedene 30. maja 1944. i streljane 1. oktobra iste godine, samo nekoliko dana pre oslobođenja. S njima je u logoru bio i Rahelin tromesečni sin Veroljub koji je preživeo streljanje i sada s porodicom živi u Beogradu.

Poseban segment izložbe čine izložena dokumenta i drugi eksponati koji svedoče o životu i stradanju zatočenika s područja opština Čačak i Lučani, izabranih iz fondova Istorijskog arhiva Beograda i Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačka.

Na području Beograda u periodu od 1941. do 1944. godine postojalo je nekoliko logora, a najviše pisanih tragova sačuvano je za Koncentracioni logor Banjica.

Извор[уреди]