Izložba ljudskih tela i organa u Beogradu

Извор: Викиновости


23. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Jedna od najkontroverznijih izložbi na svetu - „Razotkrivanje tela“ (Bodies Revealed), otvorena je u utorak na Beogradskom sajmu.

Izložba, koja se može posmatrati kao vizuelni udžbenik, sastoji se od 14 celih ljudskih tela i više od 200 organa, i biće otvorena do sredine marta sledeće godine.

Organi su konzervirani uz pomoć tečne silikonske gume - tehnike sve prisutnije u medicini i umetnosti. Zahvaljujući toj tehnici, lako su prikazani kardiovaskularni i nervni sistem koji podseća na morske korale.

Ljudi čija su tela postala eksponati umrli su prirodnom smrću i stigla su sa Medicinskog fakulteta u Kini. To su tela Kineza, većinom muškog pola, i sva imaju pristanak na doniranje.

Neka od njih su pripadala neidentifikovanim osobama po koje niko nije došao u mrtvačnicu, rekli su agenciji Beta organizatori izložbe, predstavnici slovenačke firme Sitra egzibišn.

Izložba se sastoji od niza dvorana u kojima su skeletni, mišićni, reproduktivni, respiratorni i ostali sistemi ljudskog tela. Prikazan je i razvoj fetusa.

Ulaznice za odrasle je 950 dinara, za penzionere i studente 750, osnovce 450 dinara, a porodicni paket je 2.350 dinara.

Izvor[уреди]