Пређи на садржај

Izložba krigli, pivskih čaša, bokala i etiketa

Извор: Викиновости


24. август 2011.
Зрењанин/ Србија (Beta) - U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u večeras je otvorena izložba pod nazivom „Penušava strast“ koja obuhvata pivske čaše, krigle, bokale i čizme s logom pivara, pivske staklene flaše i etikete iz privatnih kolekcija.

Direktor muzeja Božidar Vorgić rekao je da nijedan muzej na svetu ne može da čuva i prikuplja sve artefakte koji su vredni za kulturu istoriju i tradiciju jedne sredine.

„Zato postoje ljudi koji imaju posebnu strast i posebnu vrlinu, a to su kolekcionari čije artefakte večeras izlažemo. Zahvaljujem se njima i svim kolekcionarima koji prikupljaju razne dokumente jer oni su deo muzejskog sistema i bez njih ne bi bilo ove izložbe“, rekao je Vorgić.

Na izložbi je prikazana kolekcija Mihnjak Miroslava, kolekcionara pivskih etiketa od 1998. godine, a koji poseduje preko 17.000 etiketa iz preko 200 država. Željko Grujin u svojoj kolekciji poseduje oko 4.000 različitih staklenih pivskih čaša, krigla, bokala i čizama sa logom pivara. Uskoro otvara Muzej pivskih čaša koji će biti jedinstven u Evropi, a nalaziće se na adresi Balzakova 9, Zrenjanin. Lazar Ernest sakuplja pivske staklene flaše od 2007. godine. U svojoj kolekciji trenutno ima 447 punih, različitih piva iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata. Veselin Berberski bavi se kolekcionarstvom od 1960. godine. Sakuplja pivske etikete a njegova kolekcija danas broji više od 12.000 etiketa koje potiču iz preko stotinu zemalja sveta.

Kustos izložbe je Rajka Grubić, muzejski savetnik, etnolog, a izložba je realizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanin.

Izložba će biti otvorena do 28. avgusta.

Извор[уреди]