Izložba dela Đure Jakšića u Srpskoj Crnji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. јун 2011.
Српска Црња-  BEOGRAD, 14. juna 2011. (Beta) - Izložba „Dela Đure Jakšića iz kolekcije Galerije Matice srpske“, biće otvorena 17. juna u rodnoj kući Đure Jakšića u Srpskoj Crnji, u okviru manifestacije Dani Đure Jakšića - Liparske večeri.

Na izložbi će biti predstavljeno 16 dela Đure Jaksića iz kolekcije Galerije Matice srpske, a prve slike tog pisca, pesnika i slikara Muzeju Matice srpske poklonio je 1880. godine vlasnik kafane „Kod kamile“ u Novom Sadu Petar Jovičić, u kojoj je Jakšić slikao portrete srednjovekovnih vladara.

Kolekcionar Joca Vujić je 1934. godine Muzeju darovao dve slike Đure Jakšića, a tokom 20. veka Galerija je nabavila još neka dela, uglavnom portrete koji su otkupljeni od potomaka portretisanih.

Đura Jakšić (1832-1878) bio je slikar, pesnik, pripovedač i dramski pisac, koji je zauzeo istaknuto mesto u srpskoj umetnosti 19. veka. U slikarstvu, Đura Jakšić se najviše ugledao na Rembranta i Rubensa, ali je uzore nalazio i među savremenicima i u onome što se dešavalo u aktuelnoj umetničkoj praksi.

Извор[уреди]