Пређи на садржај

Izložba Građanski modernizam u legatu Čolaković

Извор: Викиновости

1. jul 2012.
Beograd-  (Beta) - Izložba umetničkih radova pod nazivom „Građanski modernizam i popularna kultura (1918-1941)“ biće otvorena u sredu 4. jula u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u izložbenom prostoru Muzeja savremene umetnosti, saopšteno je danas iz muzeja.

Tematski grupisana oko događaja iz domena popularne kulture, kao što su: gostovanja varijete zvezde Džozefine Bejker u Beogradu, dolaska svetskog teniskog prvaka Anrija Košea, otvaranja Zoološkog vrta u Beogradu, izložba istoričarke umetnosti Simone Čupić, velike poznavateljke srpske umetnosti izmedju dva rata, obuhvatila je pedesetak većinom reprezentativnih radova srpske istorije umetnosti te epohe.

„Kraj Prvog svetskog rata označio je početak perioda ubrzane modernizacije srpskog društva. Prostori javnog okupljanja i zabave svedočanstva su novih interesovanja, životnog stila i organizacije slobodnog vremena koji postaju statusni simboli i elementi prepoznavanja modela života evropeiziranog narastajućeg gradjanstva“, navodi se u katalogu izložbe.

Na izložbi, grupisanoj u nekoliko celina, biće predstavljene slike, crteži, plakati, fotografije i filmovi iz fondova Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog pozorišta, Galerije „Milene Pavlović Barili“, Galerije „Sava Šumanović“, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija.

Zastupljeni su umetnici koji su stvarali izmedju dva svetska rata kao što su : Paja Jovanović, Sava Šumanović, Petar Dobrović, Ivan Radović, Miloš Golubović, Zora Petrović, Vasa Pomorišac, Ivan Tabaković, Natalija Cvetković, Bogdan Šuput, Mladen Josić, Kosta Hakman, Milan Konjović, Milena Pavlović Barili, Veljko Stanojević, Dušan Janković i mnogi drugi.

Novi modni detalji poput muškaraca koji nose beretke (Zora Petrović slika Sretena Stojanovića s francuskom kapom), žena koja se bave sportom ili puše u gradskom kafeu, bili su prvi susreti sa „gradskim pejzažima“ na ovim prostorima.

Slikama kao što su „Utakmica“ Ivana Tabakovića, „Tenis igračica“ Petra Dobrovića, deset godina pre nego što Bi-Bi-Si 1937. godine počinje da prenosi Vimbldon, predočen je duh jednog vremena u sredini koja je, iako nije raskrstila ni sa viševekovnim osmanskim uticajem, ubrzano počela da prima uticaje iz „moderne Jevrope“.

Uloga modnog i pomodnog u konstrukciji građanskog identiteta srpskog društva ovom prilikom predstavlja se i kao svedočanstvo nezaustavljivog prodora konzumerizma u dobro čuvani elitni prostor.

„Ideja je bila da se srpsko slikarstvo prve polovine veka postavi u kontekst kapitalizacije društva, njegove gradjanske misli, suprotnosti tradicije i 'jevropeizacije', sela i grada kao krajnjih tačaka jednog procesa socijalne transformacije“, dodaje se u katalogu izložbe.

Stručno vođenje kroz izložbu biće u četvrtak, 5. jula 2012. godine u 19.00 časova.

Izložba „Građanski modernizam i popularna kultura - epizode modnog, pomodnog i modernog (1918-1941)“, prvobitno je priređena u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu u septembru 2011. godine.

Prema odluci Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) proglašena je najboljom autorskom izložbom 2011. godine.


Izvor[уреди]