Пређи на садржај

Izgradnja Južnog toka u Sloveniji

Извор: Викиновости


31. oktobar 2012.
Ljubljana/ Slovenija (Beta) Izgradnja gasovoda Južni tok u Sloveniji će početi 2014, odnosno 2015. godine, dok su aktivnosti na tome već počele, rekao je za slovenačke medije direktor kompanije Plinovodi Marjan Eberlinc.

"Radovi nisu ograničeni samo na pripremu stručnih osnova za uklapanje objekata gasovoda u prostor u skladu sa slovenačkim zakonodavstvom, već obuhvataju i aktivne pripreme za delovanje zajedničke službe Južni tok Slovenija", rekao je još direktor i dodao da su, dakle, "aktivnosti već u toku, a izgradnja će početi nakon dobijanja odgovarajućih dozvola, a najverovatnije ne pre 2014, odnosno 2015. godine".

Kompanije Gasprom i Plinovodi su se, prema rečima Eberlinca, dogovorile da ulazna tačka za slovenačku mrežu bude na mađarskoj granici kod Pince, a izlazna na slovenačko-italijanskoj granici kod mesta Rateče.

Okvirno će kapacitet gasovoda Južni tok koji će ući u Sloveniju biti oko 26 miljardi kubnih metara zemnog gasa godišnje, a u Sloveniji će ostati one količine koje će biti namenjene domaćim potrošačima.

Izgradnja gasovoda Južni tok će na evropskom delu početi 9. novembra u Bugarskoj, a znak za izgradnju će dati ruski predsednik Vladimir Putin i bugarski premijer Bojko Borisov.


Izvor[уреди]