Izgraditi zajedničku strategiju u energetici

Извор: Викиновости


5. октобар 2010.
ZRENJANIN, 5. oktobra 2010. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je u utorak u Zrenjaninu da zemlje jugoistočne Evrope treba da izrade zajedničku strategiju u oblasti energetike, jer će se potrošnja energenata povećati u narednim godinama.

"Procena je da će se u narednih 20 do 30 godina i u našim zemljama, kao i u razvijenim zemljama sveta udvostručiti proizvodnja i potrošnja energije i energenata", rekao je Škundrić na medjunarondoj konferenciji "Uloga regionalne saradnje - podrška investicijama u sigurnost snabdevanja energentima regiona Zapadni Balkan".

Dvodnevna konferencija u Kaštelu Ečka organizovana je uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, a povodom obeležavanja pet godina postojanja i rada Javnog preduzeća Transnafta.

"Odluke koje donosimo sada reflektovaće se kroz 20 ili 30 godina i s toga je veoma važno blagovremeno doneti odluke koje će građanima obezbediti sigurno snabdevanje energijom i energentima", istakao je Škundrić.

Miloslav Ransdorf iz Evropskog parlamenta je rekao da će nestašice nafte i gasa u budućnosti biti "velika opasnost" za ekonomije. "Zato je važno uključiti zemlje iz jugoistočne Evrope u izgradnju cevovoda za snabdevanje i obezbeđivanje bolje povezanosti", rekao je Ransdorf.


Извор[уреди]