Izbore prati OEBS i predstavnici stranih ambasada

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. јун 2010.
NOVI PAZAR, 6. Juna 2010. (Beta)- Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić izjavio je u nedelju da je do 12 časova na izbore za nacionalne savete manjina u sandžačkim opštinama u proseku izašlo oko 18 odsto Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

U Novom Pazaru je do tog trenutka glasalo 16,72 odsto, u Tutinu 18,65, u Sjenici 18,56 odsto Bošnjaka. Izlaznost je slična i u ostalim krajevima Srbije, rekao je Antić u Novom Pazaru.

On je na konferenciji za novinare ocenio da odaziv građana za izbore govori o visokoj zainteresovanost manjina da izaberu svoje nacionalne savete.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mor rekao je na istoj konferenciji za novinare da tok ovih izbora u Sandžaku, osim OEBS-a, prate i predstavnici ambasada u Beogradu Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije i Turske. On je naglasio zaiteresovanost diplomatskih predstavnika da se u zemlji osigura dobra informisanost građana o mogućnosti da glasaju za svoje nacionalne savete.

Predstavnici mađarske i bunjevačke nacionalne zajednice u Subotici izrazili su nezadovoljstvo što zbog nepravilnosti u biračkim spiskovima neki od njih nisu mogli da glasaju.

U štabu liste Mađarska sloga za Nacionalni savet Mađarske nacionalne zajednice rekli su novinarima da se dešavalo da građani koji su se upisali na poseban birački spisak i dobili pozive za glasanje, nisu mogli ostvariti to pravo jer ih u biračkom spisku nije bilo.

Istu primedbu uputili su i predstavnici subotičkih Bunjevaca.


Извор[уреди]