Пређи на садржај

Izaziva se sukob sa NATO na severu Kosova

Извор: Викиновости


30. септембар 2011.
Врање-  (Beta) - Postoji namera da se na severu Kosova izazove oružani sukob Srba s NATO-om, ali ne verujem da će do toga doći jer ne verujem da će NATO ući u tu zamku, izjavio je u petak predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On je agenciji Beta u Vranju rekao da tenzije na severu Kosova, pa i eventualni oružani sukob, odgovaraju moćnim kriminalnim krugovima iz Beograda koji ne žele vladavinu prava i zakona, niti ulazak Srbije u Evropsku uniju.

„U ovom trenutku NATO, Evropska unija i SAD imaju drugačije metode rešavanja situacije na severu Kosova i ne verujem da će doći do ponovnog oružanog sukoba Srbije s NATO-om. Deljenje poziva za vojni raspored u trenutku kada su povišene tenzije na severu Kosova apsolutno je neodgovorno, ali ne mislim da je pozadina toga priprema za oružani sukob s bilo kime“, kazao je Janjić.

On je naveo da je imao uvid u izveštaj Euleksovih istražitelja koji su radili na slučaju ranjavanja Srba na severu Kosova i upotrebe bojeve municije od strane vojnika Kfora, i da taj izveštaj pokazuje da su „nemački pripadnici Kfora počeli da pucaju na Srbe pošto je grupa njih napala američkog vojnika koji je razvlačio žicu na prelazu, oborila ga na zemlju, a jedan od njih mu je oteo pušku“.

„Međunarodna zajednica traži odgovore od Beograda, a mislim da taj odgovor vlasti duguju i građanima Srbije - otkud Srbima na barikadama na severu Kosova manevarska oprema, bombe, mine kada to nije roba koja se kupuje u knjižarama ili prodavnicama“, kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, „Beograd treba odmah da povuče ljude sa barikada na severu Kosova jer međunarodna zajednica nije spremna za podelu Kosova i za to imaju samo vojno-politički odgovor“.

Извор[уреди]