Izabrana nova Vlada Republike Srpske

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. децембар 2010.
BANJALUKA, 29. decembra 2010. (Beta) - Narodna skupština Republike Srpske izabrala je u sredu novu Vladu RS na čijem čelu će u naredne četiri godine biti Aleksandar Džombić.

U novoj Vladi RS deset ministara je iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), po dva ministra su iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije RS (SP RS), jedan ministar je iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), dok je jedan ministar nestranačka ličnost.

Za izbor nove Vlade RS sa premijerom Džombićem na čelu glasalo je 46 poslanika, dok ih je 30 bilo protiv. Posle izbora, članovi nove Vlade položili su svečanu zakletvu u parlamentu RS.

Iznoseći ekspoze u parlamentu, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da će osnovni cilj rada nove entitetske vlade biti izgradnja ekonomski stabilne, tržišno orijentisane, socijalno odgovorne i politički neupitne RS.

U novoj Vladi RS biće primenjen ustavni princip nacionalne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda, pa će osam ministara biti Srbi, pet Bošnjaci i tri Hrvati.


Извор[уреди]