Iz Libije evakuisano 500 srpskih građana

Извор: Викиновости


25. фебруар 2011.
BEOGRAD, 25. februara 2011. (Beta) - Četvrti let JAT-a iz Tripolija za Beograd obavljen je u noći između četvrtka i petak, pa je ukupno do sada u Srbiju prebaceno nešto manje od 500 srpskih građana iz Libije, izjavio je državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Srbije Mirko Stefanović.

"Nema više srpskih državljana koji čekaju na evakuaciju u Tripoliju", rekao je Stefanović agenciji Beta. On je dodao da će, ako se neke grupe srpskih građana prebace iz drugih gradova u Tripoli, u najkraćem roku biti organizovani vanredni letovi.

U luku u Raslanufi treba da stigne crnogorski brod iz Bara, sa oko 1.000 mesta, na koji treba da se ukrca oko 300 srpskih građana. Brod, koji će ih prebaciti u Istanbul, angažovalo je rusko ministarstvo za vanredne situacije, precizirao je Stefanović. Iz Sirta je poleteo ruski avion za Moskvu sa 21 srpskim radnikom.

Oko 30 srpskih građana ukrcalo se u Bengaziju na turski brod za Istanbul, a ostalo je još 30 građana koji će se tokom dana ukrcati u drugi turski brod koji stiže u tu luku na istoku Libije. Tako će iz Libije biti prebačeno između 900 i 1.000 srpskih građana, zaključio je Stefanović.

On je rekao da je ostalo još oko 200 srpskih državljana "rasutih na manjim projektima po Libiji i da se radi na njihovom grupisanju u sabirne centre u Bengaziju, Raslanufi i Sephi, kako bi se lakše organizovala evakuacija".


Извор[уреди]