Ivana Dulić-Marković: Dinkić krši zakon

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. oktobar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković optužila je u subotu ministra finansija Mlađana Dinkića da krši zakon najavama da će arapskom šeiku biti ustupljeno 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini bez tendera.

Dulić-Marković je agenciji Beta kazala da se time krši više članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu i dodala da su poljoprivrednici u pravu kada kritikuju Dinkića.

„Po tom zakonu, zakup poljoprivrednog zemljišta ide na javno nadmetanje. U prvom krugu javnog nadmetanja mogu da učestvuju fizička lica koja imaju poljoprivrednu penziju. Ja ne znam nijednog šeika koji bi došao i menjao svoje bogatstvo za poljoprivrednu penziju“, kazala je Dulić-Marković.

Izrazila je čuđenje što se Dinkić ne pridržava tog zakona i dodala da su ga upravo ona i on „izgurali“ 2005. godine, s ciljem da se svima pruži jednaka mogućnost da dođu do poljoprivrednog zemljišta i da se decentralizuje odlučivanje o tome.

„Iz više osnova je takva ideja potpuno nezakonita, osim ako se ovih dana ne bude pravio neki leks specijalis da se daju neke koncesije nekima za koga neko proceni da je dobar za našu poljoprivredu“, navela je Dulić-Marković.

Dodala je da se zapravo i ne zna kojih je to 25.000 hektara koje Dinkić nudi, već samo može da se pretpostavi da je reč o zemljištu koje obrađuje grupa poljoprivrednih kombinata koji su u restrukturiranju.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg