Istraga zločina nad srpskim civilima u Dvoru na Uni

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. април 2011.
ZAGREB, 27. aprila 2011. (Beta) - Županijsko državno tužilaštvo u Sisku saopštilo je u sredu da je u toku kriminalistička istraga teškog ratnog zločina nad civilima u Dvoru na Uni 1995, neposredno po okončanju operacije "Oluja", ali da se još ne zna identitet počinilaca koji su tad ubili jedan bračni par i deset mentalno obolelih osoba srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na internet strani hrvatskog državnog tužilaštva, Sisačko-moslovačka policijska uprava je tužilaštvu u Sisku 6. septembra 2006. dostavila izveštaj o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, u Dvoru na Uni u kojem se navodi da su nepoznati počionioci, prema saznanjima, bili pripadnici paravojnih formacija SAO Krajine, koji su se povlačili iz Dvora 8. avgusta 1995.

Kako prenosi Hina, zatražena je i pretraga baze podataka Haškog tribunala radi prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinilaca zločina.

Informaciju o zločinu u Dvoru na Uni objavili su pre tri dana danski mediji navodeći da su danski vojnici iz sastava UN sa samo nekoliko metara udaljenosti posmatrali kako 12 "muškaraca u uniformama" ručnim granatama i automatskim puškama likvidira psihički i fizički hendikepirane ljude srpske nacionalnosti.


Извор[уреди]