Istraga protiv šest lica za zločine kod Zvornika

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružznog suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv šest osoba, osumnjičenih da su u selima Skočić, Malešić, Petkovci i Drinjača, u opštini Zvornik, 1992. godine, počinili ratni zločin protiv civila.

Oni se terete da su 11. jula 1992. godine ubili najmanje 23 civila romske nacionalnosti. "Prvo su ih zatvorili u jednu kuću u kojoj su ih tukli kundacima pušaka, fizički ih i psihički mučili i prema svima nečovečno postupali. Terajući pojedine muškarce na protivprirodni blud, primorali su na oralni seksualni odnos oštećene - dedu i unuka, a žene su silovali", navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Dodaje se da su u selima Malešić, Petkovci i Drinjača izdvojili tri žene i zadržali ih u kući, koje dok su najmanje 22 civila odvezli do jame u selu Hamzići gde su ih pojedinačno ubijali. U saopštenju se navodi da su pripadnici MUP-a Srbije priveli pet osoba koje su osumnjičene za ratni zločin u istočnoj Bosni.

Šesti osumnjičeni već je na izdržavanju kazne zbog ratnog zločina u Sjeverinu. Tužilaštvo je predložilio da se osumnjičenima, koji su se 1993. godine vratili u Srbiju, odredi pritvor.


Извор[уреди]