Istraga protiv četvoro kadeta i majora

Извор: Викиновости


21. avgust 2012.
Jagodina/ Srbija (Beta) Više javno tužilaštvo u Jagodini u utorak je istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv četvorice kadeta Vojne akademije i jednog majora zbog pogibije dvoje kadeta na vojnom poligonu "Pasuljanske livade" 18. juna ove godine.

Zahtev za sprovođenje istrage protiv Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića, kadeta 133. klase završne godine Vojne akademije, podnet je zbog sumnje da su 18. juna na poligonu "Pasuljanske livade" izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Protiv majora Vinka Žnidaršiča, saradnika u nastavi na katedri taktike koji je sa kadetima 1. i 2. voda 133. klase modula pešadije izvodio vežbu "Četa na maršu sa prelaskom u napad", podnet je predlog za sprovođenje istražnih radnji zbog sumnje da nije preduzeo mere za obezbeđenje vojne jedinice.

To je saopštio zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić.

"Postoji osnovana sumnja da su kadeti Nikola Garabiljević i Mladen Milosavljević, prilikom iskopa zemlje sa jedne humke u neposrednoj blizini mesta izvođenja vežbe, pronašli jednu ispaljenu a neeksplodiranu granatu, koju su zatim doneli na mesto rada svoje grupe", piše u saopštenju.

Navodi se da su granatu razmenjivali s kadetima, pokojnim Filipom Milojevićem i Stefanom Milosavljevićem, da bi u jednom trenutku Stefan Milosavljević granatu spustio na zemlju, kada im je prišao kadet Milan Karišak, koji je nogom šutnuo granatu koja je nakon toga eksplodirala.

Tom prilikom su na licu mesta poginuli kadeti Filip Milojević i Milina Miletić.

Kadeti Tanja Milošević i Mirjana Veličković zadobile su teske telesne povrede, a kadeti Jelena Obradović i Slobodan Petrović lake povrede.

Povrede su zadobili i osumnjičeni Nikola Grabiljević, Mladen Milosavljević i Stefan Milosavljević.


Izvor[уреди]