Пређи на садржај

Istraživanja otkrila: Roditelji mladih vozača nisu sigurni da li bi uspeli da polože vozački ispit!

Извор: Викиновости

21. april 2015.
(PRobjave) - Najnovija istraživanja pokazuju da veliki procenat (46%) roditelja mladih vozača u Evropi smatra da ne bi uspešno položili vozački ispit. Kao rezultat toga, čak 46 odsto njih podržava uvođenje obaveznih dodatnih kurseva vožnje kojima bi se poboljšale vozačke veštine.

Analizom ankete koju je sprovela kompanija Goodyear zaključeno je da, ukoliko bi ovi kursevi bili povezani sa smanjenjem premije osiguranja, što znači sa finansijskom stimulacijom, među evropskim roditeljima bi dobili još veću podršku (66%).[1] Najveća podrška je u Rumuniji u kojoj bi takav kurs podržalo 67 odsto anketiranih.

Potreba da se uvedu obavezni dodatni kursevi za poboljšanje vozačkih veština roditelja izražena je takođe i među stručnjacima sa tog područja. Protivljenje kursevima za osvežavanje vozačkih veština znatno raste, ukoliko za njih mora da se plati. Protivljenje u Evropi kao celini je izraženo kod 68 odsto anketiranih.

Konstatacije istraživanja obuhvaćene su u novom izdanju Goodyear-ove Bele knjige "Pre svega sigurna vožnja - Povećajmo sigurnost mladih vozača na putu". Goodyear je sproveo anketu kojom je obuhvaćeno više od 6.800 roditelja mladih vozača (starih od 16 do 25 godina) iz 19 država Evrope, Srednjeg istoka i Afrike sa ciljem da se bolje shvati odnos roditelja prema sigurnosti u drumskom saobraćaju. Roditelji u Finskoj pokazuju najveće samopouzdanje - da bi trenutno uspešno položili vozački ispit smatra ih 70 odsto.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su roditelji svesni da mladim vozačima služe kao uzor, ali mnogi istovremeno priznaju da imaju loše vozačke navike. Četvrtina roditelja (26%) priznaje da su sa godinama stekli loše vozačke navike, naročito oni iz Velike Britanije (51%) i Francuske (46%). [1] U on/line anketi učestvovalo je 6.805 roditelja iz 19 zemalja sveta (EU, Rusija, Turska i Južna Afrika). Istraživanje je za potrebe kompanije Goodyear EMEA radila agencija za istraživanje tržišta Reputation Inc.


Извор[уреди]