Istorijski sastanak verskih vođa na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. јул 2011.
Приштина-  (Beta) - Vođe tri najbrojnije verske zajednice na Kosovu, pravoslavne, rimokatoličke i muslimanske, zajedno sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom, razgovarali su o unapređenju uzajamnog poštovanja verskih zajednica, saopšteno je u nedelju iz Kfora.

Episkop Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske Srpske pravoslavne crkve Teodosije, biskup Dod Djedji iz Rimokatoličke crkve na Kosovu i veliki muftija Naim Trnava iz muslimanske zajednice, u prisustvu Bilera razgovarali su u subotu u hotelu Gorenje kod Prištine, navodi se u saopštenju.

Verske vođe, kako se dodaje, razgovarale su o načinu održavanja i unapređenja "verskih vrednosti, uzajamnog poštovanja verskih zajednica, kulture tolerancije i mira".

Biler je ovaj, inače, neformalni sastanak, ocenio kao "istorijski sastanak i kao uvod u budućnost u kojoj će sve etničke i verske razlike biti prevaziđene".

"General Biler je izrazio zadovoljstvo u vezi razgovora u kome se oslikavao duh pomirenja u kosovskom društvu", ističe se u saopštenju.

Ističe se da je sastanak verskih vođa na Kosovu, u prisustvu komandanta Kfora, bio "ispunjen prijateljskom atmosferom uzajamnog razumevanja i tolerancije među učesnicima".

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg