Inkluzivna predstava Prazan glas u SNP-u

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. mart 2013.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Predstava "Prazan glas", u produkciji grupe Per.Art, u kojoj učestvuju osobe sa intelektualnom ometenošću, biće premijerno izvedena u petak uveče na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Pričanjem ličnih priča, prizivanjem sećanja, neposrednim razgovorom, govorenjem poezije, kroz intimne ispovesti i izjave o vlastitom invaliditetu, izvodjači pred publiku zapravo izvode sebe i svoje stanje, pozivajući na nužno promišljanje o mogućnostima drugačijih društvenih odnosa, piše u pratećem materijalu uz predstavu.

Osobe sa intelektualnom ometenošću govore u prvom licu, međusobno razgovaraju, ali razgovaraju i s publikom.

"Na ovaj način, publika se suočava sa svojim vlastitim pričama, stavovima, predrasudama, ali i sa sopstvenom odgovornošću za budućnost trenutaka i odnosa suštinski bitnih za sve nas kao društvena bića, kao i za njihovu moguću aktuelizaciju van pozorišta", navodi se u materijalu.

Koncept predstave uradio je Saša Asentić, koji je zajedno sa Oliverom Kovačević-Crnjanski i režirao predstavu.

Grupa okupljena u Per.Artu od 1999. godine, u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", u kontinuitetu i sistematski radi na razvoju inkluzije u oblasti kulture i unapredjenju društvenog života osoba sa intelekutalnom ometenošću.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg