Inkluzija u ritmu ljubavi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. jun 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Od 14. do 18. juna 2012. godine, u tri grada u Srbiji, održaće se međunarodni inkluzivni festival Hearts in Harmony. Ovu jedinstvenu muzičku radionicu-festival, koja se u našoj zemlji održava drugi put, organizuju novosadsko Udruženje građana Vera Ljubav Nada i mešovito-inkluzivni hor Ison. Domaćin festivala je grad Novi Sad, gde će festival biti svečano otvoren. Ostali gradovi domaćini u kojima će biti realizovane programske aktivnosti su Beograd i Sremski Karlovci. Podršku festivalu pružile su osnovne i srednje škole ŠOSO Milan Petrović i MŠ Isidor Bajić iz Novog Sada, ali i MŠ Josif Marinković iz Vršca, kao i Udruženje Veliko kolo iz Novog Sada. Zahvaljujući pomoći Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i Gradskih uprava Novog Sada, Beograda i Sremskih Karlovaca, koncerti i kreativne radionice biće održani na glavnim gradskim trgovima, a leto u Srbiji počeće vedro, tolerantno i uz melodije iz svih delova Evrope.

Na festival Hearts in Harmony 2012 stiže nekoliko desetina inkluzivnih vokalnih grupa, horova i solista iz Srbije, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rusije, što čini više od 1200 učesnika! Posebnost festivalu daje i primena jedinstvene asistivne tehnologije, konstruisana tako da omogući osobama sa težim oblicima invaliditeta da sviraju. Festivalu će prisustvovati i tvorac asistivne tehnologije, američki kompozitor i violinista, Kurt Kobl. Uz koncerte, javne nastupe i radionice, održaće se i profesorska konferencija na temu Asistivne tehnologije i druge inovacije u tehnologiji za pomoć osobama sa invaliditetom, namenjena stručnom delu učesnika festivala.

Festival se organizuje sa ciljem da se deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom aktivno uključe u društvene aktivnosti zajednice, te da se javnosti skrene pažnja na njihove potencijale i mogućnosti. Tokom koncerata na otvorenom, na glavnim gradskim trgovima, namenjenim svim građanima koji žele da podrže inkluzivnu inicijativu, publika će moći da prisustvuje nesvakidašnjim nastupima, uživa u poznatim tradicionalnim, duhovnim, klasičnim i popularnim melodijama i kao najvažnije - da svoj doprinos eliminaciji stereotipa i suštinskom razumevanju i prihvatanju drugačijeg.


PROGRAM FESTIVALA: Četvrtak, 14. jun, Novi Sad, Sinagoga, 19:00 - Koncert dobrodošlice na kojem nastupaju učenici muzičkih škola, solo pevači srednjoškolci, operski pevači, vokalne grupe, mladi muzičari... Petak, 15. jun, Beograd, Trg Republike, 18:00 - nastupiće učesnici iz Srbije i inostrani horovi i grupe. Subota, 16. jun, Sremski Karlovci, centar, 18:00 - posle prepodnevne profesorske konferencije u Magistratu sledi večernji koncert Nedelja, 17. jun, Novi Sad, SPENS, 18:00 - Nastupaju svi učesnici. Biće to veče gromoglasne muzike! Ponedeljak, 18. jun je rezervisan za radni doručak i upoznavanje gostiju sa Novim Sadom i okolinom.

Približimo se jedni drugima!

Za više informacija posetite www.heartsinharmony.rs

Извор[уреди]Bookmark-new.svg