Пређи на садржај

Inicijativa za ustanovljenje Velike glumačke nagrade

Извор: Викиновости


12. април 2011.
BEOGRAD, 12. aprila 2011. (Beta) - Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Atelje 212 iz Beograda predložili su da se ustanovi Velika glumačka nagrada koja bi se svake četvrte godine dodeljivala najboljem glumcu i glumici.

U inicijativi koju je potpisala direktorka Drame Narodnog pozorišta Ivana Dimić, a koju su podržali upravnici četiri beogradska teatra, navodi se da bi Velika glumačka nagrada za najboljeg glumca nosila ime Branka Pleše (1926-2001), dok bi priznanje za najbolju glumicu nosilo ime LJiljane Krstić (1919-2001).

Nagrada bi se dodeljivala za izuzetne istraživačke domete u glumi i za negovanje samopoštovanja i dostojanstva umetnosti glume, navodi se u saopštenju.

Fond za nagrade bio bi obezbeđen iz budžeta četiri pozorišta, koja bi svake četvrte godine izdvajala sredstva u vrednosti dveju plata svojih dramskih prvaka. Inicijativa je podneta Ministarstvu kulture Srbije, Sekretarijatu za kulturu Beograda, Udruženju dramskih umetnika Srbije i upravnicima četiri pozorišta koji su je već podržali.


Извор[уреди]