Пређи на садржај

Inflacija će premašiti 12 odsto

Извор: Викиновости


10. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Inflacija u Srbiji će do kraja godine premašiti 12 odsto, a pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosiće 1,5 odsto, rekao je u sredu viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić.

„Inflacija će nastaviti da raste i u prvim mesecima 2013, a potom će padati da bi do kraja godine bila u predviđenim granicama od 2,5 odsto do 5,5 odsto“, kazao je Pješčić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je procena NBS da rast cena u 2012. godini neće dostići rekordni rast cena iz prethodnih godina, od 14,9 odsto, koji je, kao i ove godine, uglavnom bio izazvan poskupljen prehrambenih proizvoda, usled suše.

Cene hrane u Srbiji rastu brže nego u susednim zemljama zbog, kako je rekao Pješčih, neodgovarajuće agrarne i carinske politike.

Rast medjugodišnje inflacije od avgusta je iznosio 5,2 odsto, u čemu je, prema procenama NBS, oko 77 odsto udeo rasta cena hrane.

„Centralna banka je juče povećala referentu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 10,75 odsto, da bi sprečila da se rast cena hrane i regulisanih cena prelije na ostale cene“, objasnio je Pješčić.

On je dodao da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od „uspešnosti obuzdavanja inflacionih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije“.

Izvor[уреди]