Industrikum kupio Matroz

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. септембар 2009.
Sremska Mitrovica-  (Beta) Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je u sredu sa kompanijom Industrikum sporazum o kupovini javnog preduzeća "Matroz" u stečaju iz Sremske Mitrovice za 2,86 miliona evra.

Taj sporazum, kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, predviđa i investiciju od 75 miliona evra za izgradnju nove fabrike za reciklažu aluminijuma, koja će u prvoj fazi uposliti 250 radnika, dok će u pratećim delatnostima indirektno biti zaposleno još oko 2.500 ljudi.

Popisivanje ugovora sa Industrikumom je, kako je ocenio Dinkić, značajan korak ka novom početku za "Matroz" jer je ta fabrika u stečaju već nekoliko godina.

Osnivači i suvlasnici Industrikuma, sa po 250 evra osnivačkog kapitala su Holanđanin Johanes Augustinus Marija Drisens i Dragiša Antić.

Drisens je bio generalni direktor Bol Pekedžing za Evropu u vreme kada je ta kompanija investirala više od 75 miliona evra u izgradnju fabrike limenki u blizini Beograda, što je bila jedna od najuspesnijih grinfild invsticija u Srbiji. Bio je prvi stranac koji je od Vlade Srbije 2005. godine dobio Orden rada.


Извор[уреди]