Imamo pravo na proteste zbog prelaza na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

18. decembar 2012.
Zvečan-  (Beta) Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je u utorak da građani sa severa Kosova i Metohije imaju legitimno pravo da protestuju ukoliko se Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima ne poštuje i da niko neće moći da ih osuđuje da ugrožavaju evropski put Srbije.

Pantić je za televiziju Most iz Zvečana rekao da je i stav Vlade Srbije bio da se Sporazum suspenduje ukoliko bude prekršen.

„Mi ćemo pozvati naše građane i privrednike, jer se naplata dažbina tiče prvenstveno njih, da protesti, ukoliko do njih dođe budu mirni i bez incidenata“, rekao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

Srbi sa severa Kosova tvrde da imaju garancije Vlade Srbije da se na robu koja ostaje na severu Kosova neće plaćati carina i dažbine, kao i da će sporazum biti suspendovan ako se to ne poštuje.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić tražio je na poslednjem sastanku u Briselu da se carina na robu za sever Kosova ne naplaćuje do novih razgovora 10. januara, ali nije kazao da li Priština i Euleks krše dogovor time što pokušavaju da naplate carinu za tu vrstu robe.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg